четвер, 19 квітня 2018 р.

28 квітня 2018 року відзначаємо День охорони праці в Україні


Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році. Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві. У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці. В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається згідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня. У 2018 році девіз Дня охорони праці "Захищене і здорове покоління". Наказ про відзначення Дня охорони праці в закладах освіти району, ОТГ Звернення організаційного комітету

          24 квітня 2018 року  у відділі освіти, молоді та спорту райдержадміністрації за участю заступника голови районної державної адміністрації Олійник А.В. відбувся семінар-нарада керівників закладів освіти району, об'єднаної територіальної громади на якому розглядалось питання "Деякі аспекти організації роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності в закладі освіти" (методист Зубкова О.В.). Учасники заходу ознайомилися із  Зверненням організаційного комітету з підготовки та проведення у 2018 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій.

        На виконання Плану заходів з підготовки та проведення у 2018 році Дня охорони праці під девізом: «Захищене і здорове покоління» в закладах освіти району, об'єднаної територіальної громади була проведена така робота.

      21-23 квітня 2018 року відбулися наради на яких працівники були ознайомлені із Зверненням оргкомітету з підготовки та проведення у 2018 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій, а також обговорювалось питання щодо поліпшення стану охорони праці.
         У лютому 2018 року на засіданні колегії при відділі освіти, молоді та спорту райдержадміністрації розглядались питання «Про стан роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності в закладах освіти району в  2017 році» та «Про підсумки районного етапу Всеукраїнського громадського огляду-конкурсу стану умов і охорони праці в закладах освіти в 2017 році» на якому відбулося нагородження грамотами та грошовими преміями переможців районного етапу Всеукраїнського громадського огляду-конкурсу стану умов і охорони праці в закладах освіти району в 2017 році.
        05, 12, 19 та 26 квітня 2018 року у відділі освіти, молоді та спорту проведено зустрічі методиста з охорони праці Зубкової О.В. з вчителями інформатики, математики, фізики, астрономії, основ здоров’я під час яких відбулися консультації «Надаємо відповіді з питань охорони праці».
  Відповідно до наказу начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації від 03 березня 2018 року № 81 «Про проведення моніторингового дослідження стану формування здоров’язбережувальної компетентності учнів засобами предмету «Основи здоров’я» в Голубієвицькій, Полтавській, Червоновершській загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів, Червонослобідській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів» з 06 березня по 06 квітня 2018 року районним методичним кабінетом було проведено моніторингове дослідження стану формування здоров’язбережувальної компетентності учнів засобами предмету «Основи здоров’я» в Голубієвицькій, Полтавській, Червоновершській загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів, Червонослобідській загальноосвітній школі  І-ІІ ступенів.
    Підведено підсумки районного етапу обласного огляду-конкурсу серед закладів освіти району, об’єднаної територіальної громади на кращу роботу з питань збереження життя і здоров’я учнів, вихованців у 2017-2018 навчальному році (наказ начальника відділу освіти, молоді та спорту від 08 травня 2018 року № 170).
       Учні закладів освіти району, об’єднаної територіальної громади взяли участь в обласному етапі конкурсу малюнків «Охорона праці очима дітей».
     У підпорядкованих закладах та відділі освіти, молоді та спорту оформлено куточки, стенди присвячені Дню охорони праці.
   За інформаціями керівників підпорядкованих закладів освіти в ході відзначення Дня охорони праці було проведено:
       перевірки стану умов і охорони праці з оформленням актів встановленої форми;
           з учнями: інформаційні хвилинки, тематичні лінійки, бесіди  «28 квітня – Всесвітній день охорони праці», «Охорона праці неповнолітніх»; лекції «Запобігання травматизму та захворюванням дітей», «Професійні захворювання та причини їх виникнення»; години спілкування «Безпека в школі», «Небезпечні та безпечні ситуації», «Безпека праці батьків – гарантія щасливого дитинства»; навчальні диктанти з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності; конкурси малюнків з тем «Захищене і здорове покоління», «Моя безпека», «Дбай про безпеку праці»; перегляд презентацій «Як уникнути неприємностей», «Всесвітній День охорони праці»; брейн-ринги «Кращий знавець з питань охорони праці», «Безпечна поведінка – запорука нашого здоров’я»; уроки-тренінги  «Безпечна професія», «Моя майбутня професія»; онлайн-гра до Всесвітнього Дня охорони праці; практичні заняття «Здорове життя – правильне харчування»; шкільні спартакіади, спортивні змагання; виставка літератури в шкільній бібліотеці «Моє життя, моя робота, моя безпечна праця», «Охорона праці – запорука життя!»; перегляд відеоматеріалів з теми «Безпека та гігієна праці працівників та учнів школи»; анкетування з тем «Охорона праці – запорука моєї власної безпеки», «Твоє ставлення до здорового способу життя»; виставка учнівських плакатів, стінгазет «Молодь обирає здоров’я» та ін.;
          з працівниками: засідання за «круглим столом» з питань дотримання вимог законодавства з охорони праці, ознайомлення працівників з ризиками, пов’язаними з охороною праці, «Організація роботи з профілактики травматизму в закладі: традиції й пошук»; лекції, семінари «Охорона праці неповнолітніх», «Охорона праці та профілактика травматизму в сучасних умовах», «Відповідальність роботодавця за порушення вимог охорони праці»; дискусія «Проблеми формування культури охорони праці та свідомого ставлення до власної безпеки»; тренінг «Здоров’я – це життя!»; перегляд та обговорення презентацій «Система роботи школи щодо профілактики дитячого травматизму, збереження життя і здоров’я учасників освітнього процесу», «Охорона праці в школі», «Правові основи охорони праці», «Безпечна праця – право кожної людини».


Немає коментарів:

Дописати коментар